Reklam kod içeriği yüklenmemiş.

Siverek’te Geçmişten Geleceğe Halk Oyunları Çalıştayı

07.12.2017 - 19:50, Güncelleme: 05.12.2022 - 08:59
 

Siverek’te Geçmişten Geleceğe Halk Oyunları Çalıştayı

Orhan Karpuz Kültür, sanat içerikli yazılarıyla bundan böyle Habersiverek'te. İlk yazısı ' Siverek’te Geçmişten Geleceğe Halk Oyunları Çalıştayı'
Halk oyunları bir ülkenin, kentin hatta bir köyün örf, adet, gelenek ve göreneklerini müzik ritmi ve halk oynamalarıyla temsil etmektedir. Halk oyunlarını geniş çapta ele almam gerekiyor inşallah diğer makalelimde daha da detaylı yazmayı hedefliyorum. Siverek şehrimizde geçmişte halk oyunlarına mahalli düğünlerde değer var idi oynayan kişiler daha değerliydi. Halk oyunları günümüze doğru gelirken bir yozlaşma hamuruna döndü.  Geçmişte halk oyunları dalımız daha geniş oyun türleri ve daha güzel müzikler eşliğindeydi. Geçmişle şimdi arasında öyle farklar oluştu ki artık halk oyunlarınız unutulmaya yüz tutmuştur.  Kentimizin halk oyunları farklı müzikler ve figür ve hareketler göze ve kulağa daha güzel sergileniyordu.  Birçok oyunlarımız unutuldu. Ben halk oyunları camiasında yıllarca oyunculuk ve daha sonrası hocalık yaptığım dönem içerisinde geçmişte unutulan halk oyunlarımızı müziklerimizi Siverek belediyesi bünyesinde gün ışığına çıkarmayı hedefledim. Ve bu çalışmalarım ve projemin 2010 yılında belediye başkanlık makamı tarafından olumlu görünmesi dâhilinde çalışmalarımız başladı. Geçmişten günümüze oyunlarımız ve müziklerimiz maalesef yetişmedi ve bir yazı üzerinde kaynak olarak geleceğe ulaşmadı. Siverekli değerli hemşerimiz araştırmacı yazar Ramazan Özgültekin hocam sayesinde bir iki kaynak araştırmasına ulaştım. Eski halk oyunlarında araştırmacı olarak birçok eski yaşlı insanlarımıza ulaşmamın ve kendi ağızlarından almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda Siverek Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde projemizin başlangıcını verdim. Öncelikle halk oyunlarında giyilen kıyafetleri derleyip gün yüzüne çıkardım. Geçmişte hangi tür kıyafet ve renkler, motifler kullanıldıysa onları tekrar yaşatmak için yeni tasarımlar yaptım. 2010 yılında Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak tarafından kültüre verilen değer ve destekten dolayı halk oyunları camiasında projeler başlatıp halk oyunları yarışmalarına katılımlar başlandı. Devamı gelecektir
Orhan Karpuz Kültür, sanat içerikli yazılarıyla bundan böyle Habersiverek'te. İlk yazısı ' Siverek’te Geçmişten Geleceğe Halk Oyunları Çalıştayı'

Halk oyunları bir ülkenin, kentin hatta bir köyün örf, adet, gelenek ve göreneklerini müzik ritmi ve halk oynamalarıyla temsil etmektedir.

Halk oyunlarını geniş çapta ele almam gerekiyor inşallah diğer makalelimde daha da detaylı yazmayı hedefliyorum.

Siverek şehrimizde geçmişte halk oyunlarına mahalli düğünlerde değer var idi oynayan kişiler daha değerliydi. Halk oyunları günümüze doğru gelirken bir yozlaşma hamuruna döndü.

 Geçmişte halk oyunları dalımız daha geniş oyun türleri ve daha güzel müzikler eşliğindeydi. Geçmişle şimdi arasında öyle farklar oluştu ki artık halk oyunlarınız unutulmaya yüz tutmuştur. 

Kentimizin halk oyunları farklı müzikler ve figür ve hareketler göze ve kulağa daha güzel sergileniyordu. 

Birçok oyunlarımız unutuldu.

Ben halk oyunları camiasında yıllarca oyunculuk ve daha sonrası hocalık yaptığım dönem içerisinde geçmişte unutulan halk oyunlarımızı müziklerimizi Siverek belediyesi bünyesinde gün ışığına çıkarmayı hedefledim.

Ve bu çalışmalarım ve projemin 2010 yılında belediye başkanlık makamı tarafından olumlu görünmesi dâhilinde çalışmalarımız başladı.

Geçmişten günümüze oyunlarımız ve müziklerimiz maalesef yetişmedi ve bir yazı üzerinde kaynak olarak geleceğe ulaşmadı.

Siverekli değerli hemşerimiz araştırmacı yazar Ramazan Özgültekin hocam sayesinde bir iki kaynak araştırmasına ulaştım. Eski halk oyunlarında araştırmacı olarak birçok eski yaşlı insanlarımıza ulaşmamın ve kendi ağızlarından almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda Siverek Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde projemizin başlangıcını verdim.

Öncelikle halk oyunlarında giyilen kıyafetleri derleyip gün yüzüne çıkardım. Geçmişte hangi tür kıyafet ve renkler, motifler kullanıldıysa onları tekrar yaşatmak için yeni tasarımlar yaptım.

2010 yılında Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak tarafından kültüre verilen değer ve destekten dolayı halk oyunları camiasında projeler başlatıp halk oyunları yarışmalarına katılımlar başlandı. Devamı gelecektir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersiverek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.