Reklam kod içeriği yüklenmemiş.

Siverek Bağları Bir Bir Yok Oluyor

SİVEREK 29.05.2018 - 11:56, Güncelleme: 05.12.2022 - 08:59
 

Siverek Bağları Bir Bir Yok Oluyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan üzüm bağları yok oluyor
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan üzüm bağları yok oluyor 25-30 yıl önce 16 tür üzüm çeşidinin yetiştiği Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, bağ alanların imara açılması, bilinçsiz yetiştiricilik ve ilaçlanma yüzünden yok olmayla karşı karşıya geldi. 16 üzüm türünün yetiştiği ilçede 3 tür kalmış durumda. Kalan türden en önemlisi, ilçeye üzgü, pekmeziyle şifa kaynağı olan şire bağları da kuruyarak yok olmayla karşı karşıya. Bir zamanlar yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan, büyük şehirlere binlerce ton pekmez ihraç edilen ilçede, son yıllarda ilçenin ihtiyacını bile karşılamaz duruma geldi. İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Üstüntaş köyünde bağcılıkla uğraşan Servan Bayraktar, ‘2-3 yıl öncesine kadar 500-600 kök üzüm ağacının olduğunu’ belirterek, “ 2-3 yıl içinde bağımdan yarısı kurudu, kalan ise ürün vermiyor, bir hastalıkmı nedir bilemiyoruz. 3-4 yıl öncesinde dört, beş at arabası üzüm bu bağdan toplar ve pekmez yapardık, bu bağdan yılda yedi, sekiz bin TL pekmez ve ürün satıyordum. Geçen yıl bağım hiç ürün vermedi, bu senede kurumuş durumda, bende geldim kışlık için odunlarını topladım. Bu bizim bağlarımız Siverek’e üzgü şire üzümü bağlarıdır, bölgede bunun gibi üzüm yoktur, yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulmalarını istiyorum” şeklinde konuştu Vatandaşlar bölgede bağcılığın yeniden canlanması ve yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi için devlet tarafından bağcılıkla uğraşanların desteklenmesi istendi.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan üzüm bağları yok oluyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan üzüm bağları yok oluyor

25-30 yıl önce 16 tür üzüm çeşidinin yetiştiği Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, bağ alanların imara açılması, bilinçsiz yetiştiricilik ve ilaçlanma yüzünden yok olmayla karşı karşıya geldi. 16 üzüm türünün yetiştiği ilçede 3 tür kalmış durumda. Kalan türden en önemlisi, ilçeye üzgü, pekmeziyle şifa kaynağı olan şire bağları da kuruyarak yok olmayla karşı karşıya.

Bir zamanlar yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan, büyük şehirlere binlerce ton pekmez ihraç edilen ilçede, son yıllarda ilçenin ihtiyacını bile karşılamaz duruma geldi.

İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Üstüntaş köyünde bağcılıkla uğraşan Servan Bayraktar, ‘2-3 yıl öncesine kadar 500-600 kök üzüm ağacının olduğunu’ belirterek, “ 2-3 yıl içinde bağımdan yarısı kurudu, kalan ise ürün vermiyor, bir hastalıkmı nedir bilemiyoruz. 3-4 yıl öncesinde dört, beş at arabası üzüm bu bağdan toplar ve pekmez yapardık, bu bağdan yılda yedi, sekiz bin TL pekmez ve ürün satıyordum. Geçen yıl bağım hiç ürün vermedi, bu senede kurumuş durumda, bende geldim kışlık için odunlarını topladım. Bu bizim bağlarımız Siverek’e üzgü şire üzümü bağlarıdır, bölgede bunun gibi üzüm yoktur, yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulmalarını istiyorum” şeklinde konuştu

Vatandaşlar bölgede bağcılığın yeniden canlanması ve yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi için devlet tarafından bağcılıkla uğraşanların desteklenmesi istendi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersiverek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.